15
mei

RONDOM HET TEXTIELFESTIVAL 🗓

van tot
Gepland Agenda Exposities

Het Leids Wevershuis ‘Licht en donker’

Ook al is het traditionele Textielfestival in Leiden nu definitief afgelast, je kunt toch in Museum Het Leids Wevershuis de expositie ‘Rondom het Textielfestival’ bewonderen. Met bijdragen in verschillende textiele disciplines o.a. vilt:

Licht van verre‘ Petra van den Berg

Voor de lamp ‘ Licht van Verre’ heeft Petra zich laten inspireren door de vallende sterren. Vallende sterren zijn lichtflitsen aan de nachthemel die veroorzaakt worden door kleine steentjes die vanuit het zonnestelsel onze dampkring inschieten.
Dat gebeurt met zo’n grote snelheid (30 – 60 kilometer per seconde) dat het kiezelsteentje gaat gloeien en licht uitzendt. De grotere steentjes verbranden en zijn herkenbaar als heldere meteorieten, lichtflitsen die vaak eindigen in een lichtbol.

De lichtbollen zijn gemaakt van doorzichtig vilt, merinowol met zijdes erin verwerkt. De bollen hangen aan dunne doorzichtige stof waarin de lichtsnoeren zijn verwerkt. Het hout verwijst naar voorwerpen die in de ruimte kunnen zweven.

Petra is viltkunstenaar in Leiden. Zij verwerkt wol graag met verschillende vezels en stoffen, naturel of in kleur, tot een dunne vilten stof. Vaak combineert zij vilt met andere materialen. Haar atelier bevindt zich in Katwijk. www.viltmagie.nl

Light inspired‘ Margot van Leeuwen

Ik ben gefascineerd door de manier waarop licht zich manifesteert. Normaal zien we licht vooral indirect, via de verschijningsvorm van dingen. Licht maakt de kleuren, materialen, vormen en ruimtes van de wereld om ons heen zichtbaar. Maar licht heeft ook invloed op de manier waarop we een voorwerp of een ruimte met objecten ervaren.Het soort licht bepaalt hoe objecten eruit zien, maar de objecten, de vorm en de textuur ervan, beïnvloeden ook weer het licht. Dat resulteert in een ingewikkelde samenspel van licht, materiaal en vorm.

De lichtpanelen zijn een erfenis uit de boedel van de V&D in Leiden. Door er dun vilt voor te spannen heb je twee gezichten: als het licht uit is, heb je een totaal ander beeld van het werk, dan wanneer je het licht erachter aandoet. De vezels worden zichtbaar. De kleuren veranderen en ook de glans van de viscose vezels krijgen een heel ander ‘gezicht’.

De gebruikte kleuren zijn met planten geverfd. Afrikaantjes voor het geel en indigo voor het blauw. Doordat de verschillende vezels in het verfbad meer of minder verfstof opnemen, krijg je prachtige kleurnuances. www.viavilt.nl

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...