23
aug

TEXTIEL TALKS AND WALKS 🗓

Gepland Agenda Overigen

De Katoendrukkerij in de Volmolen in Amersfoort

De textielnijverheid in Amersfoort was, naast bier en tabak, eeuwenlang van groot belang voor de werkgelegenheid in de stad. De eerste katoendrukkerij van Europa vestigde zich in de 17e eeuw in Amersfoort. Ook had de stad verschillende volmolens, waarvan de huidige Volmolen uit 1645 naast de Koppelpoort nog is overgebleven. De waterkracht dreef stampers aan die de geweven wol vervilte tot laken, dé kledingstof voor de gegoede burgerij van die tijd.

Deze textielhistorie is aanleiding genoeg om in de huidige Katoendrukkerij behalve cursusdagen katoendrukken, ook textielexposities en gespecialiseerde lezingen over textiel te organiseren.

Op 27 augustus 2021 is er een textielwandeling o.l.v. een Amersfoortse gids als kennismaking met deze geschiedenis in de stad, gecombineerd met een korte kennismakingsworkshop katoendrukken in de Katoendrukkerij.

Dan is er op vrijdag 10 september 2021 een lezing over historische natuurlijke verfrecepten-boekjes door Jantiene van Elk, Textielmuseum Tilburg.

En als laatste in de serie is op 13 oktober 2021 een lezing over het rijksmonument De Volmolen zelf door Sandra Hovens, restauratie-architect van de afdeling Monumentenzorg Amersfoort.

Voor meer informatie en inschrijven:
https://www.dekatoendrukkerij.nl/programma.

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...