TEXTIEL UIT EGYPTE 🗓

Exclusief voor de leden van de Nederlandse Textielorganisaties: 2 toegangskaarten voor de prijs van 1 tegen inlevering van onderstaande bon bij de kassa van het museum. Actieperiode: zaterdag 15 augustus – zondag 27 september 2020.
Voor het eerst in bijna 25 jaar toont het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden een prachtige selectie textiel uit Egypte van meer dan 1000 jaar oud. In de kleurrijke expositie ‘Textiel uit Egypte’ staan deze zomer fantasievolle doeken, fragmenten van kledingstukken en interieurweefsels uit het eerste millennium na Chr. centraal, in een verhaal over stoffen, stijlen, weeftechnieken, materialen, motieven en symboliek. In het hete woestijnzand van Egypte bleef dit textiel eeuwenlang bijzonder goed bewaard. Het materiaal is echter erg kwetsbaar en wordt daarom bijna nooit getoond. Ook is moderne textielkunst te midden van de eeuwenoude weefsels te zien, van kunstenaars van textielgroep QS2 die zich door de museumcollectie lieten inspireren. ‘Textiel uit Egypte’ is vanwege de kwetsbaarheid van de antieke weefsels slechts een paar maanden te zien: vanaf de heropening van het Rijksmuseum van Oudheden in de zomer van 2020 tot en met 27 september. Reserveren is verplicht, via www.rmo.nl
De Egyptische weefsels werden gekoesterd als kostbare eigendommen. Meestal bestaan ze uit een eenvoudige linnen ondergrond met mooie ingeweven, geborduurde of erop gestikte details in gekleurde wol. Sommige stoffen zijn dagelijks gebruikt, en andere stukken werden speciaal gemaakt om mee begraven te worden. De weefsels in museumcollecties zijn vrijwel allemaal in het begin van de vorige eeuw opgegraven en via de kunstmarkt verkocht. Voor de handel vond men vooral de gekleurde delen interessant. Die werden daarom vaak uit de kledingstukken geknipt, waarna de rest werd weggegooid.
De tentoonstelling ‘Textiel uit Egypte’ geeft bezoekers een fraai beeld van het vakmanschap van de textielkunstenaars en van de garderobe en persoonlijke smaak van de Egyptenaren in de late Oudheid. Er is aandacht voor materialen en technieken en voor de economische rol van textiel in de laat-Egyptische samenleving. Te zien is een ruime selectie weefsels en sierstukken met motieven uit de Griekse mythologie, het oude Egypte en het christelijke geloof, soms in een wonderlijke mix. Ook geometrische en figuratieve afbeeldingen zijn er volop. Blikvangers zijn onder andere een eeuwenoude linnen broek en een sierstuk met scènes uit het Bijbelse verhaal van Jozef uit de verzameling van kunststichting The Phoebus Foundation in Antwerpen. Daarnaast zijn er bruiklenen van het Allard Pierson in Amsterdam, het Textile Research Centre in Leiden en het Nationaal Museum voor Wereldculturen, waaronder topstukken als een complete geborduurde tuniek, een mutsje en een bontgekleurde sok. Bij ‘Textiel uit Egypte’ verschijnt een gelijknamig boekje (€9,95).