Noord-Brabant

Regioagenda

Datum:
Thema:
Locatie:

Regiocoördinator: Vera Mutsaerts  Brabant@viltkontaktgroep.nl

Nieuwe regiocoördinator

De nieuwe regiocoördinator Vera Mutsaerts stelt zich voor:
 
Blij word ik ervan, textiel in allerlei vormen. Van schaap tot warmte brenger. Ik word blij van het zien, aanraken, gebruiken, werken met, blij van textiele werkvormen. Prachtig hoe wij mensen uitgevonden hebben om draden te maken van allerlei grondstoffen, en daar dan ook iets mee doen. Ja, blij word ik ervan. Het meest blij word ik, tot nu toe, om onze schapenvachten tot een ‘ding’ te maken. Ik respecteer hoe mensen zich uiten met textiel, in alle vormen. Dat worden de kunstenaars genoemd.
 
Kinderen, een open veld, zien hele verrassende ‘dingen’ in textiel. Tegenwoordig worden er gaten geknipt in kleding. Je kunt zelfs kleding kopen waar al gaten in zitten. Mijn vader zou zich omdraaien in zijn graf. In zijn spinnerij-weverij werden juist alle gaatjes met de hand gestopt. Kinderen zetten lettering en tatoeages op kleding. Dat heet dan opleuken. Dat woord zal niet meer in de mode zijn. 
Mijn kleinzoon was helemaal verbaasd toen hij zag dat het bolletje garen werd tot een lapje. Mooi moment. 
 
Ik ben Vera Mutsaerts, ben een baby boomer, 1947. 
Oorspronkelijk kom ik uit een textiel familie in Tilburg. De textielindustrie van weleer is ter ziele. Het Textielmuseum rest slechts. Het museum laat mooi zien hoe het was, en is. Kunstenaars krijgen daar de gelegenheid om hun creaties uit te voeren.
 
In 1978 heb ik een handwerk-akte behaald. Even op de lagere school les gegeven. Daarna heb ik her en der wat geborduurd en gebreid. 
 
Naaien, vooral kleding, doe ik al bijna mijn hele leven, samen met mijn twee dochters..
 
Voor de akte-tijd had ik mijn spinnewiel al gekocht. Tegenwoordig spin ik met andere dames een maal per maand, keuvelen en spinnen. 
 
Altijd verbonden met textiel. Vilt is een trouvaille van de laatste 15 jaar. Ik hoop mij steeds meer te kunnen verdiepen. Ik wil meer voelen, proeven, beleven.
 

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...