Noord-Holland, Flevoland

Regioagenda 2020

Datum: UITGESTELD NOG NIET BEKEND
Thema: Druppel in 2 lagen vilten door Carine v/d Molen
Locatie: Dorpshuis Hensbroek, “De Oude School”​

Datum: UITGESTELD NOG NIET BEKEND
Thema: Bezoek aan het atelier van Mieke Werners  
Locatie: Amsterdam-Noord
Datum: 7 november 2020
Thema: Mini-workshops
Locatie: Zijdar, Heemskerk
 
 
Regiocoördinatoren:
Mathilde Pielkenrood en Willeke Paauwe
E-mail: noho.regiovilt@gmail.com

Facebook: Vilt Kontakt Groep Noord-Holland en Flevoland

Regiodag

De regiodag met Carine v/d Molen in Hensbroek is uitgesteld en ook de Weversmarkt gaat dit jaar niet door. Het bezoek in juni aan het atelier van Mieke Werners is verschoven naar een nader te bepalen datum.

Gelukkig zijn er zijn op internet vele initiatieven te vinden op het gebied van viltuitdagingen, die ons bezig kunnen houden. Dus hoeven we ons niet te vervelen. Misschien een leuk idee omdat we dit  jaar niet ver kunnen reizen, maar er wel van  kunnen geval dromen. Het idee is om een kunstwerkje te maken over een souvenir uit een ver land. We zouden het fantastisch vinden als onze koffer volgend jaar met een schat aan viltwerk gevuld kan worden. Het werk blijft je eigendom en je krijgt het na het festival weer terug.

Het bestuur en de regio coördinatoren zijn druk aan het vergaderen (beeldbellen enz.) om in 2021 het 30 jarig feest voor te bereiden. Het gaat weer een weekend worden met veel activiteiten. Zodra er meer bekend is dan zullen we het jullie laten weten.

De eerstvolgende activiteit die op de agenda staat is zaterdag 7 november bij Zijdar,  de miniworkshops. Wij hopen dat we dan in rustiger vaarwater zijn beland en dat dit door kan gaan.

 
Mathilde en Willeke
 
 

Druppel in twee lagen vilten

Carine v/d Molen gaat ons deze dag de fijne kneepjes leren van een druppel/vorm in 2 lagen vilten.
Het is een leuke techniek waarbij vooral goed nagedacht moet worden over de juiste volgorde. Carine heeft de Dutch Felt Academy gedaan en heeft deze techniek voor haar afstudeerwerk gebruikt. Neem een kijkje op www.facebook.com/Vilterij.

 
Programma: 
10.00 -10.30 uur: Inloop koffie/thee met wat lekkers. 
NB. Je krijgt 4 bonnen voor koffie/thee/melk
10.30 uur: Welkom en korte uitleg
12.30 – 13.15 uur Lunchpauze. Neem je eigen lunch mee en gebruik de bonnen! 
15.00  -16.00 uur Opruimen en na bespreken. 

Neem je TIP, TOP of FLOP mee om te delen met ons JL. Er is weer een tafel om je viltspullen of materialen te verkopen. Zorg dat alles is geprijsd en neem wisselgeld mee!
               
Adres:
 
Dorpshuis Hensbroek, “De Oude School”. www.dorpshuishensbroek.nl
Dorpsweg 70, 1711 RK Hensbroek
Openbaarvervoer: dichtstbijzijnde treinstation is Obdam of Heerhugowaard. Halfuurdienst vanuit beide richtingen. Er rijdt geen bus. Meerijden/ophalen regelen met iemand?

Meenemen:
Een tafelzeil om op de tafel te leggen.
Lontwol, minimaal 2 kleuren van ongeveer 50 gr per kleur. Meer kleuren mag ook. Je kan de binnen en buiten kant in 2 kleuren maken.
Eventueel papier om een ontwerp te maken. Mallenfoam, viltspullen o.a. zeep, handdoek enz. Een scherp schaartje. 
Eventueel vulwol of ander materiaal om op te vullen zodat je object strak kan opdrogen en je een strakke vorm krijgt. Voor ballonnen wordt gezorgd.

Kosten:
De kosten voor deze dag zijn € 10,00, niet leden € 17,50
Contant betalen op de dag zelf
Eigen leden gaan voor.

Niet-leden en leden van andere regio’s komen eerst op de wachtlijst.

Aanmelden:
Voor 22 maart, E: noho.regiovilt@gmail.com 
Bij afmelding binnen 3 dagen worden de kosten in rekening gebracht!

Verslag Regiodag 1 februari 2020

Papier scheppen bij Zijdar
We gingen papierscheppen onder de enthousiaste  leiding van meneer Akira Matsumoto.
Er was heel veel animo voor deze regiodag, en omdat er niet meer dan 15 cursisten tegelijk in de cursusruimte konden, was er ’s morgens en ’s middags een groep papierscheppers. 

Papier en vilt hebben de overeenkomst dat ze beide uit vezels bestaan die met behulp van water, en voor vilt ook zeep, in elkaar grijpen en zo een samenhangend geheel vormen. Bij vilt heb je kracht nodig om de vezels in elkaar te laten grijpen, terwijl je bij papier juist veel werk hebt om de vezels van planten en bomen tot hele kleine stukjes vezel uit elkaar te splitsen. Bij binnenkomst stonden er voor iedereen een schepraam, doekjes om te drogen, plankjes om je ontwerp op te maken en alles wat je maar nodig had klaar. Plus een schriftelijke werkwijze om mee naar huis te nemen.

Onze leraar had de papierpulp klaarstaan, gemaakt van MELKPAKKEN!. Na de uiteenzetting van de werkwijze konden we een keuze maken uit een tafel vol materialen om onze papieren mee te versieren. Gedroogde bloemetjes en blaadjes, takjes, draadjes, lapjes enz. enz. Daarnaast ook letters en andere vormen om afdrukken in het natte papier te maken.
De opdracht was vervolgens EXPERIMENTEER ER MAAR OP LOS. Dat deden we natuurlijk. Halverwege kwamen er nieuwe experimenten bij om gekleurd papier toe te voegen. Alles kon worden gebruikt. Enveloppen, reclamefolders, oude landkaarten; als het maar papier is. Het ging allemaal de blender in. Een uitstekende manier van recyclen. Er waren prachtige kaarten gemaakt o.a met grof geblenderde landkaarten waar je de stukjes landkaart nog in de nieuwe kaart kon terugvinden.
Tot slot hebben we nog een portemonnee gemaakt van een leeg melkpak, waarbij de dop van de melkfles als sluiting werd gebruikt. Het enthousiasme van meneer Matsumoto werkte buitengewoon inspirerend op ons allen. Hij was aan het eind van de dag helemaal uitverkocht met zijn pakketjes “schepraam en bijbehoren”. De meesten van ons gingen ook thuis aan de slag.

Verslag: Mathilde Pielkenrood
Foto’s: Willeke Paauwe

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...