Noord-Holland, Flevoland

Regioagenda

Programma 2023 Regio Noord Holland en Flevoland

  • 20 mei:    Regiodag, Jolanda Smit, Assendelft
  • 3 juni:    Landschap vilten, Ada Konijn en Erna de Jonge
  • 26 juli:    Weversmarkt, Hoorn
  • 2 september: Tegendraads markt, Wormerveer
  • 16 september: Doosje met deksel, Carine v/d Molen
  • 7 oktober: Landelijke dag
  • 21 oktober: Planten vilten, Anne-Els
  • 25-26 november: Expositie Weefhuis, Zaandijk
Regiocoördinatoren: Mathilde Pielkenrood en Willeke Paauwe
E-mail: noho.regiovilt@gmail.com
​Facebook: Vilt Kontakt Groep Noord-Holland en Flevoland

Regiodag 29 april 2023, balletjes vilten met Marijke Franx

De regiodag Noord-Holland/Flevoland werd dit keer georganiseerd door Marijke Franx uit Zuidoostbeemster op de prachtige locatie “Het Zwarte kerkje” te Zuidschermer, een lichte en warme plek, veel ruimte met lekkere werktafels. We waren deze dag met 17 vrouwen, het was dus volle bak ! Marijke en Willeke heetten ons welkom.
Het thema was kralen vilten: uit de hand draaien of op een breinaald en eventueel borduren ervan. Marijke had een tafel ingericht met allerlei spulletjes om te gebruiken: alle maten breinaalden, metaaldraad voor armbanden, borduurgaren, pailletten ect. De inloop startte om 9.30 met koffie/thee en meegebracht lekkers ook de engelenkaartjes ontbraken niet, daar mocht je er een van trekken, heel toepasselijk in deze kerk. Na een korte relaxte introductie speech van Marijke, starten we met kralen vilten op een breinaald, de merinolont of naaldvlies moest 4 lagen dakpansgewijs heen en terug op de nat gemaakte breinaald worden gedaan. Daarna nat maken/zepen en op het bobbeltjesplastic rollen en later flink wrijven. Dit werd te drogen gezet in de vensterbank of buiten in het zonnetje.
Daarna werd begonnen met balletjes draaien met water en zeep van bergschaap en lontwol erover heen. Grote en kleine. Of van restjes vilt wat tot kleine stukjes verknipt was draaide men ballen. Ook werden er armbanden/ kettingen van metaaldraad omvilt. De lunch was aangebroken, een heel stel ging lekker buiten op het weitje tussen boterbloemen en madelief in de stralende zon zitten eten, kijkend naar de scharrelende kippen. Na de lunch werden buiten de TIP,TOP en FLOPS met elkaar gedeeld!

De middag die volgde kon gebruikt worden om nog meer ballen te draaien of te borduren.
Marijke deelde een stencil uit met allerlei gangbare borduursteken ter ondersteuning. De breinaalden waren eindelijk droog en het vilt kon eraf geschoven worden. Dit kon je verknippen tot kralen of heel houden en er een dikkere ketting door schuiven, klaar om gedragen te worden.

Het was mij weer een zeer leuke dag! Zo eenvoudig maar super inspirerend! Bedankt Marijke!

Tekst: Nellie Ouweltjes
Foto’s: Willeke Paauwe

Regiodag 10 februari 2023

Willeke en Mathilde hadden voor de leden van de Viltkontaktgroep Noord-Holland en Flevoland een dag georganiseerd bij Zijdar in Heemskerk. Er was zoveel belangstelling dat het 2 dagen werden. Vrijdag 10 februari kwam een groep viltsters bij Zijdar bijeen waarvan ik er één was. Onder de rustige en bekwame leiding van Alisa gingen we aan de slag met Anti-Fusant.

Huh? Anti-Fusant?
Dat bleek dus een middel dat je op zijde aanbrengt om te voorkomen dat de verfkleuren uitvloeien in de naastgelegen verfkleur. Ervaren zijdeschilders weten dat je Serti/ Gutta kunt gebruiken als een contourmiddel waarmee je lijnen tekent als een soort dijk die voorkomt dat de verf naar andere delen vloeit. Je krijgt dan lijnen van de sertie/gutta in bijv. zwart, goud of zilver met daarbinnen de verfkleur. Een soort glas in lood effect. Soms wil je mooi naast elkaar liggende kleuren zonder sterke scheidingslijn. Daarom is er dus Anti-Fusant, waarmee je de zijde vooraf impregneert om uitvloeien te voorkomen.

Na het drogen kun je de zijde beschilderen, waarbij de kleuren naast elkaar liggen, zonder erg in elkaar over te vloeien. Je moet daarbij de verf heel dun aanbrengen. Daarmee voorkom je niet alleen het overvloeien, maar de verf droogt sneller en je moet bedenken dat de dunne zijde maar een beperkte hoeveelheid kleurstof kan opnemen, het teveel is dus verspilling van materiaal. Al de overtollige verf moet je er dan vóór het fixeren weer afdeppen. Extra werk en kans dat je de kleuren alsnog met elkaar vermengt of vlekjes maakt. Niet te dik dus.
De Anti-Fusant is er in 2 soorten: één op waterbasis en één op basis van wasbenzine. De laatste is snel droog en om die reden gebruiken we die vandaag. De waterbasis Anti-Fusant is zonder vluchtige stoffen en dus niet brandbaar, maar het droogt veel langzamer en je blijft het iets voelen. Voor eigen gebruik kies je wat je voorkeur heeft, want het uiteindelijk resultaat is hetzelfde.

Welke verf gebruiken we? Vandaag gaan we geen zijde-verf maar Ara-silk textielverf gebruiken. Deze verft zonder dat je daarna de verf op de stof voelt, wat vaak het geval is bij textielverf. De Ara-silk is geschikt voor alle vezelsoorten. Voordeel van textielverf is dat het fixatiemiddel in de verf is verwerkt. De verf goed schudden voor gebruik! Na de grondige uitleg van Alisa gingen we aan de slag. Eerst beplakten we het houten spanraam voor de zijde met schilderstape om te voorkomen dat oude kleurstoffen op het raam in onze stof zouden trekken. Ik had een spanraam dat verstelbaar was en met het draaien aan een paar schroeven kon ik het raam zo spannen dat ik maximaal zijde kon beschilderen. Handig!
Daarna was het spannen van de zijde aan de beurt. Alice adviseerde te beginnen met 1 kant vastzetten met speciale punaises met 3 pootjes om goede drukspreiding te krijgen. Daarna plaats je de punaises niet direct tegenover de andere punaises om te voorkomen dat er veel spanning op één gebied komt. Beetje spreiden dus die druk!
Met een kwast werd daarna de Anti-Fusant systematisch 2x met een wattenschijfje

aangebracht om te voorkomen dat je stukjes overslaat, want de Anti-Fusant is kleurloos dus je ziet het alleen als het nog nat is. Door de wasbenzine variant was het heel snel droog zodat we aan de slag konden met de textielverf op pongézijde.
Er volgde nog een korte les in “kwast-behandelen”. Voordat je begint met verven maak je eerst je kwast goed nat. Daarna droog je hem en dan pas kun je met het verven beginnen. Dit natmaken van de kwast voorkomt dat de verf “in de rok” van de kwast kruipt. De “rok” is het metalen deel dat de kwastharen bij elkaar houdt.
Anders kan het gebeuren dat bij een volgend gebruik oude verf uit de rok drupt en je kleuren verontreinigt. Pongé is een mooie glanzende zijdesoort en de textielverf gaf briljante kleuren. Al snel waren de eerste creaties klaar om te drogen. Degenen die toch iets teveel verf hadden aangebracht ( “ik” zei de gek) moesten eerst de overtollige verf met een wattenschijfje deppen. Daarna kon de verf met de föhn worden gedroogd en gefixeerd d.m.v. 5 minuten strijken met de strijkbout op de zijdestand en de zijde onder een beschermende theedoek. Na het schoonmaken en opnieuw met schilderstape afplakken van het raam gingen we de chiffon opspannen. Chiffon en organza vloeien minder uit, dus hoef je niet te impregneren met Anti-Fusant. Bij Chiffon komt dat doordat de zijdefilamenten sterk zijn getwijnd. Door die sterke twijning is de druk in de vezel groot en kan de verf niet doorvloeien. Organza zijde bevat van nature een gomachtige stof ( sericine) die voorkomt dat de verf gaat vloeien. Organza die gereinigd en ontdaan is van die gomachtige stof moet je dus wél met Anti-fusant impregneren als je niet wilt dat de verf gaat vloeien.

TIP, TOP OF FLOP!
Geen flops dit keer, alleen maar succesverhalen!
Willeke had flessen mee die in de Bogolan techniek van de landelijke VKG waren gemaakt. Naaldvlies wordt gebruikt als basis rond een mal en daarop worden uitgeknipte geometrische vormen in contrasterende kleuren ingevilt. Prachtig geschenk om te geven.

Nettie had een “Hooimadam” van vilt gemaakt. Een geheel eigen ontwerp met zwartbles schapenwol van de kinderboerderij. Hooimadammen zijn een nieuw trend in het streven gas te besparen bij het eten koken. Nettie vertelde dat ze groente een paar minuten kookt en ze daarna 2,5 uur in de hooimadam verpakt laat staan. Na die 2,5 uur is de groente klaar!

Nettie had ook een voorbeeld van een wandobject mee dat ze gemaakt had van oud materiaal waar ze op uitgekeken was. Wat een lef om zo de schaar in iets te zetten! Zie foto’s Willeke.

Ik had een tuniek meegenomen, die ik voor mezelf had gevilt van rode lontwol op zwarte chiffon. Het op maat vilten heb ik gedaan rond een mal van mijn eigen lijf die mijn man met verhard had zodat ik nat vilmateriaal er op kan modelvilten. Zat als gegoten, dat snap je. Daarnaast had ik een winterwarme sjaal mee van alpaca en kameelhaar op een basis van een beige viscose sjaal. Slechts licht door gevilt, dus heel soepel, licht en warm. Het liefst draag ik hem elke dag!

Na de lunch verder met de chiffon. Verf op chiffon droogt heel licht op, maar meer verf aanbrengen heeft geen zin, want dat wordt niet opgenomen. Wil je donkerder kleuren, dan meng je met zwart en voor lichtere kleuren met wit. Wie klaar was met het beschilderen ging de sjaal met de föhn drogen en daarna fixeren met de strijkbout gedurende 5 minuten. Om te voorkomen dat de bout vies wordt met een theedoek over de zijde.

Tijd om de zijde op naaldvlies te vilten. Je kon zelf kiezen of je de matte chiffon of de glanzende pongé wilde invilten. De chiffon vilt makkelijker dan de pongé, maar dat verschil bleek best mee te vallen. Het hangt ook samen met het microngehalte van het naaldvlies, in dit geval 19.5. Grovere wol zal zeker lastiger in te vilten zijn op pongé. Alisa gaf de tip om vooral niet te warm water te gebruiken en heel rustig te beginnen. Dit om te voorkomen dat de wol in zichzelf vilt voordat het door de zijde is gedrongen. Je kon zien dat er ervaren viltsters aan het werk waren, want al snel werd er gerold, gekneed en gesmeten en lagen de eerste creaties te drogen. De pongé verliest door het vilten wel iets glans maar krijgt een mooie structuur terwijl de matte chiffon heel glad werd.

Bedankt Willeke, Sarah, Alice en mede-viltsters voor deze leerzame, inspirerende en bovenal gezellige dag! Gieneke bedankt voor je aantekeningen!

Meer informatie over zijdeschilderen:
https://www.zijdewinkel.nl/zijdeschilderen

Tekst: Madeleine Assink
Foto’s: Willeke

Regiodag 4 februari 2023

Ons jaarlijkse regio-uitstapje naar Zijdar om onze kennis van zijdebewerking te vergroten werd zaterdag 4 februari gehouden met 8 deelnemers. Zijdar heeft een etage van haar onderkomen verhuurd, waardoor het aantal deelnemers beperkt wordt.

Sarah en Alisa van Zijdar hadden bedacht dat wij gingen zijdeschilderen met behulp van anti fusant. Een middel om het uitvloeien van zijdeverf te voorkomen op pongé zijde. Er werden verschillende voorbeelden getoond van schilderingen op zijde met- en zonder anti fusant.

Voor ons lagen twee verschillende lapjes zijde. Een pongé- en een chiffonlapje. Ze geven een verschillend effect als je erop schildert. De pongé werd met anti fusant ingesmeerd en de chiffon niet. Op chiffon heeft anti fusant geen zin, de draad is zo sterk getwijnd dat de anti fusant niet pakt. We kregen drie primaire kleuren zijdeverf plus zwart en wit. Daarmee konden we alle kleuren van de regenboog maken. De zijde werd opgespannen op een spanraam waarna we onze creativiteit konden botvieren. De zijdeschilderingen werden gefixeerd door het te strijken. Na de lunch konden wij één van de twee lapjes op naaldvlies vilten.

Zaterdag 26 november 2022 hield de regio Noord Holland-Flevoland haar regiodag in het lieflijke dorpje Nigtevecht.

Met de feestdagen in het vooruitzicht was er besloten om een lampje te maken. Eventueel te gebruiken tijdens de kerst.

Gerda Keereweer had er vele uren aan besteed om de deelnemers van voorbeelden te voorzien. Uiteindelijk kwamen er twee voorbeelden door de keuring van Gerda. Of een ronde bol met een ring van gaatjes, of een langwerpige koker met ronde of platte bovenkant en ook daar gaten in de koker. Gerda gebruikt dubbele lagen vilt met daartussen mallen.

Om het licht te laten schijnen moest er in het werk geknipt worden, dat gaf nog de nodige problemen. Want wat moest je knippen en wat niet. De buitenste laag openknippen zodat die mal eruit genomen kon worden en kleine knipjes in de binnenste laag, die na stevig door vilten tot spijltjes werden gevormd.

Willeke en Mathilde hadden voor iedereen twee zakjes wol meegenomen. De wol was door ons overgenomen van een iemand die gestopt was met vilten.

Na de lunch hebben we de tops en flops besproken. Nettie liet ons een foto van een wandkleed zien waar ze niet tevreden over was. Ze heeft het kleed in repen geknipt en daar een muizentrappertje van gevlochten, vervolgens de uiteinden weer aan elkaar genaaid met een draai erin. Het resultaat was een möbius ring. Het zag er heel mooi uit.

Daarna hebben wij de puntjes op de i gezet om onze lampjes af te maken.

Heel bijzonder om te zien hoe van hetzelfde uitgangspunt zo’n grote verscheidenheid aan lampjes is gemaakt onder leiding van Gerda.

Tot slot was er voor iedereen nog een drietal boeken van Irene de Wolf om mee te nemen. Het leek wel Sinterklaas.

Verrijkt met een feestelijke lamp weer naar huis.

Verslag “kolibrie” 15 oktober 2022

Zaterdag 15 oktober kwamen we bijeen in Assendelft om onder leiding van Jolanda Smit te leren hoe je een kolibrie natvilt. Jolanda maakt fantastische dieren van wolvilt, maar wij beginnen eenvoudig met een klein maar bijzonder kleurrijk vogeltje: de kolibrie! We werken deze keer met Tiroler begrschaap die Jolanda voor ons had meegenomen. Deze wol is wat grover dan merino maar vilt snel wat bij deze vorm van “beeldhouwen” met wol wel handig is. Bovendien krijg je met wat stevig doorvilten een heel mooi glad oppervlak zonder dat je uitstekende haartjes moet wegscheren of branden. We begonnen we met het maken van een lijfje, door een vuistdikke pluk wol met zeepwater nat te maken en licht aan te vilten.

Daarna moest er natuurlijk een kopje op komen dat in verhouding was en dat viel niet mee. De kunst is niet te hard te wrijven omdat je dan het laagje wolvlies weer wegpoetst. Ook niet te zacht, want dan gebeurt er weinig. Ook niet te lang, want dan vilt je de wol al teveel in elkaar en hechten nieuwe lagen niet meer zo goed.

Het is dus best even oefenen en er ontstonden dikke, dunne, lange, korte, kromme en rechte snavels! Zo’n staartje mikt dan weer wat minder nauw, dus uiteindelijk kon iedereen verder met het lastigste onderdeel: het maken van 2 gelijk lijkende vleugeltjes die ook nog eens redelijk dicht onder het kopje aangevilt moesten worden

en die dik genoeg waren om overeind te blijven staan, maar weer niet te zwaar omdat ze dan naar beneden zouden zakken! Pfffffff…..

Ook dat lukte en het uiteindelijk resultaat aan het eind van de middag was een scala aan kleurrijke colibries, allemaal verschillend en elk op zijn eigen wijze uniek en mooi.

Vast onderwerp van de dag wat het tonen van de top en de flop. Een nieuwe groepslid toonde als “flop” een gevilte open sjaal van witte alpaca waar ze niet tevreden over was, maar de “top” was een prachtig gevilt koolmeesje waar we allemaal van onder de indruk waren. 3 groepsleden lieten gevilte tassen zien, een mooie tas met veel leer n.a.v. een workshop van Annemie Koenen, een supergrote gevilte shopper met ruime binnenvakken en een schattig blauw tasje met voorvak en flapjes.

Marijke vertelde over de opzet van een volgende viltdag waarin ze ons gaat vertellen hoe je oude sieraden nieuw leven in kan blazen door ze uit elkaar te halen, rond de oude kralen nieuwe vormen te vilten en deze al dan niet uitbundig te borduren.

Anne-Els liet een bijzonder origineel kado zien: een gevilte bal ter grootte van een tennisbal die door de ontvanger tot halverwege opengesneden moet worden om daar in de kern een bij hem/haar passende steen of ander siervoorwerp aan te treffen die door de gever is ingevilt. Mooi en origineel!

Er werd advies gevraagd over het maken van een gevilte rugtas. Mijn tip voor iedereen die op zoek is naar patronen van tassen om te zien hoe deze in elkaar steken is de volgende link naar de website van een Indonesische tassenmaker: https://www.youtube.com/c/MikoCraft 

Met heel veel modellen en merendeels gratis patronen en zonder woorden wordt heel duidelijk uitgelegd en voorgedaan hoe je de tas in elkaar zet.

Dank aan Jolanda voor de instructie en de fraaie locatie, Willeke en Mathilde voor de organisatie en de groepsleden die voor al het lekkers hadden gezorgd!

Het lijkt misschien gewoon, maar zonder hen zou dit allemaal niet mogelijk zijn.

Artikel: Madeleine Assink
Foto’s: Willeke Paauwe

Regiodag bij Zijdar in Heemskerk, zaterdag 2 april 2022

Één keer per jaar organiseert het team van Zijdar in Heemskerk voor ons een regiodag en dit keer gingen we werken met warme was op een natuurlijke basis. Je kon kiezen uit de ochtend of een middag en maximaal 12 personen per keer. Dat betekende dat we alle aandacht kregen van de docent, Alisa Matstumoto die ons eerst informeerde over de techniek en daarna konden we zelf aan de slag. Veel mensen kende de techniek van het batikken nog van vroeger, maar met deze nieuwe techniek is het een stuk makkelijker geworden en heel belangrijk: milieu vriendelijker. Een zeer geslaagde en leerzame ochtend/middag met veel dank voor het team van Zijdar die dit perfect georganiseerd hebben.

Duiven vilten voor Oekraïne

Zaterdag 5 maart hebben een paar leden van Noord-Holland en Flevoland samen duiven gevilt. Dit na een oproep van de VKG en een filmpje.
Misschien is het een idee om ook een paar duiven te gaan vilten en te delen met ons en/of eventueel voor je raam te hangen.

Dit is de link naar het filmpje met dank aan Lydie Warmerdam voor de beschrijving: 

Verslag “Ketting vilten” met Lydie Warmerdam,

Op zaterdag 18 juni 2022 waren we te gast op zorgboerderij “Blij op de boerderij”, in ’t Zand. Dit is een kleinschalige zorgboerderij met een creatieve inslag en wordt gerund door een stel jonge enthousiaste mensen. De dagbesteding beschikt over twee kantines, twee koepelkassen, waarin timmerwerkzaamheden uitgevoerd worden, groente worden gekweekt en een theeschenkerij aanwezig is. 
Omdat Lydie vrijwilliger is heeft zij voor ons de ruimte kunnen regelen. Het was de bedoeling dat we in één van de kassen gingen werken, maar daar was het te warm voor. Gelukkig konden we na de eerste informatie ons verspreiden door de hele tuin en de schaduw opzoeken. Af en toe kwamen we weer bij elkaar om de volgde stap te bespreken. De ketting die Lydie ons heeft geleerd was naar een idee van Martien van Zuilen. Het was een klein project om te maken en in de juiste volgorde prima te doen en vooral erg gezellig omdat we veel tijd kregen om weer eens ouderwets bij te praten.

Verslag en foto’s
Willeke Paauwe

 

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...