Programma 2025
Informatie volgt
Regiocoördinatoren: Twink Hoeksema en Wil Matthijssen
E-mail: regiozuidhollandzeeland@viltkontaktgroep.nl
Geïnspireerd door de vilten tegels, die gemaakt zijn door de deelnemers van de opleiding Vrouw Wolle en een mooi plateau tegels op Facebook.
Er is gebruik gemaakt van prikken, natvilten en combinatie van diverse technieken. Na het bekijken van de vooraf gemaakte voorbeelden ging iedereen aan de slag. Na het harde werken waren de resultaten verschillend, inspirerend en bijzonder.
“Plattegronden” zijn in de breedste zin van het woord gevilt. Prachtig om te zien dat iedereen haar eigen interpretatie had, soms heel letterlijk, soms nostalgisch, andere keren abstracter voorgesteld. Er werd ook onderling veel gesproken over de persoonlijke betekenis van de gekozen plattegronden.
Een sample waarin verschillende technieken worden behandeld: naaldvilt op dunne zijde (nuno) en dan inbinden en innaaien (shibori) en franjes vilten (dreads). Veel technieken worden zo verwerkt in één sample.
Allemaal wijzer naar huis……kennis maken met diverse soorten wolletjes en vezels. Deze netjes ordenen op kaarten zodat je bij een nieuw werkstuk goede keuzes kunt maken. Ook werd er een proef gemaakt met 20 gram wol: 5 gr wit, 5 gr zwart en 10 gr kleur. Met de wol werden twee lagen gelegd met de afmeting van 60/60 cm. Dit vilten, vollen en krimpen tot ongeveer 30/30 cm !! Na de dunne versie is het interessant om te kijken hoe ver de dikke versie krimpt.
Welk mallen materiaal is er of gebruiken we? Waar kan je mal voor gebruiken, hoe beleg je een mal en nog veel meer weetjes en tips. Er wordt een demonstratie gegeven hoe je de wol legt op de mal en vragen worden beantwoord. Iedereen kreeg een ronde mal en 2 setjes wol. Je kon ook maar uit 2 kleuren combinaties kiezen. Een wol in vlies in lont getrokken Corriedale en een lontwol merino 19 micron. Dus geen keuze stress over welke kleuren en welke vezels en andere versieringen te gebruiken. De focus lag op leggen en het vilten van een potje. Voor beginnende viltsters is de gewone cirkel al een uitdaging en voor de gevorderde viltsters was er een cirkel met hap eruit. Zo leuk om te zien dat je met één mal en beperkte kleuren met elkaar zulke verschillende dingen kan maken! En toch is het een eenheid geworden!
Er is veel verteld over zijde, de oorsprong en wat je ermee kan doen. Er waren vele soorten zijde, ongeverfd en geverfd. We hebben witte vliezen gemaakt met de diverse zijdes” Bombix Mori en Tussah zijde. Daarna gekleurd vlies, met draden of vezels. Een vlies maken met rimpels of openingen en een vlies maken om een vorm heen. De vliezen kunnen gebruikt worden op vilt. Ook werd er informatie gegeven over een paar verftechnieken.
Alleen vilt, restjes vilt verwerken, gebruik maken van één kleur of meerdere kleuren? Wat doet het op een klein vlak? Verder versieren met borduren? Tal van mogelijkheden met zoiets kleins als knopen. Te gebruiken voor jasjes, tassen en wie weet meer.
Saar Snoek liet ons zien hoe je voor sieraden of kleine werkjes bloemen met holle steeltjes kon maken. Het was hard werken, alles werd goed doorgevilt, goed soppig werken.
De foto’s laten het plezier zien van iedereen en een aantal hebben al verder gewerkt met het geleerde.
We gingen op bezoek bij Ingeborg Holster. Zij heeft schapen in ‘s-Gravendeel en schoor er die dag een paar. Het was prachtig weer om buiten te vilten. Van hele vachten tot kleinere stukken voor op wand of stoel, er zijn weer mooie dingen gemaakt.
Vilten met allemaal verschillende stofjes en lapjes, stroken knippen en draaien en een nieuwe stof maken. Nanna maakte er kennis mee op het jubileumweekend van de VKG en is verslaafd aan deze techniek.
Q-vilten of nat invilten is een techniek van Jolande van Luijk, Fibreation. Mooi voor kleding, kunstwerken, sjaals, kussens, tassen ofwel tal van mogelijkheden.
Letterlijk alles wat zich in de natuur voordoet heeft een onderlinge verbinding en net als bij het vilten doet alles er toe. Je kan dat ervaren in de tegenstellingen die zonder elkaar niet bestaan zoals licht en donker, rust en drukte, vast en vloeibaar, chaos en orde, enzovoort. Als we zo kijken naar de natuur en ons viltwerk, dan kunnen we een veelheid aan verbeelding oproepen.
Met (resten) licht gevilte lapjes /stukjes en/of vlies en naaldvilt verbinden we de stukjes door ze te vilten tot een nieuwe lap. Dat kan een voorstelling zijn of een abstracte vorm en/of
kleurencompositie.